DZIEŃ PIZZY
Wspólne zajadanie się włoskim przysmakiem to najlepszy sposób na świętowanie Dnia Pizzy. Dzisiejsze WARSZTATY KULINARNE – to był strzał w dziesiątkę! Nasza wspaniała Nauczycielka, Pani Ala świetnie trafiła w smaki przedszkolaków! Najpierw podzieliła się z dziećmi różnymi ciekawostkami na temat tego popularnego dania. Jak się okazuje, historia pizzy sięga jeszcze czasów przed naszą erą. Co ciekawe, danie to ma swoje korzenie nie we Włoszech, a w Grecji. Dopiero około 500 r. p.n.e. dotarła stamtąd do Rzymu. To jednak nie Grecy, a Włosi uczynili pizzę swoją potrawą narodową. Najpopularniejszymi odmianami pizzy są właśnie te pochodzące z Włoch – neapolitańska, sycylijska czy Margherita.
Potem nasi mali kucharze i kuchareczki samodzielnie przygotowywali swoje pizzerinki . W powietrzu unosił się niesamowity zapach… Wiele osób nie poprzestało na jednej porcji. Miło było patrzeć jak dzieci jadły z wielkim apetytem. Za miesiąc kolejne warsztaty kulinarne. Już czekamy na nie z niecierpliwością. Pani Alu, co będziemy przyrządzać?
Dziękujemy naszej firmie cateringowej GoodFood nutrition for kids za wsparcie.